Mirella Freni
Mirella Freni

Eugene Onegin és una òpera dividida en tres actes amb música de Piotr Ilitx Txaikovski, amb llibret en rus del mateix compositor i Konstantin Xilovski i Modest Txaikovski, el germà del compositor. És un llibret basat en un text d’Aleksandr Puixkin. L’estrena va ser al teatre del Conservatori de Moscou el 29 de març de 1879. L’estrena al Gran Teatre del Liceu seria el 4 de gener de 1955, teatre que l’actull de nou del 27 de setembre al 8 d’octubre.

Es diu que Txaikovski amb aquesta òpera va voler expressar el fracàs del seu matrimoni, un fracàs que en el cas del compositor va ser a causa de la impossibilitat d’estimar a una dona, atesa la seva homosexualitat.

L’argument es basa en una novel·la en vers escrita per Aleksandr Puixkin, publicada per entregues entre 1822 i 1831. Puixkin va ser el principal pare literari de les més rellevants òperes russes del segle XIX, però bona part de la seva obra es considera com el punt de partida de la novel·la russa com a gènere. I en particular el text que avui ens ocupa és considerat la gènesi.

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *