Jules Massenet

Fa 180 anys naixia a França un dels més cèlebres compositors romàntics francesos, i aquesta setmana celebrarem el seu aniversari amb la seva òpera més popular. Es tracta de Werther, una òpera dividida en quatre actes, amb música de Jules Massenet (nascut fa 180 anys) i llibret en francès d’Édouard Blau, Paul Milliet i Georges Hartmann, basat en la novel·la Els sofriments del jove Werther de Johann Wolfgang Goethe. L’estrena va ser a la Hofoper de Viena el 16 de febrer de 1892, mentre que l’estrena catalana es va produir al Gran Teatre del Liceu el 29 d’abril de 1899.

La novel·la de Goethe va instal·lar a Europa un nou moviment que s’estava gestant a Alemanya, el Romanticisme. La inspiració romàntica de l’obra es va acabar traduint amb un augment dels suïcidis al país germànic, fet que es repetiria amb l’expansió del títol.

Però més enllà d’aquest fet tràgic, Massenet es va preocupar de dotar la partitura de moments emblemàtics que encara avui causen un gran efecte sobre el públic. No obstant això, hi ha detalls realistes, com la insistent melodia d’una cançó nadalenca que el pare de la protagonista ensenya als seus néts en ple estiu i que es transformarà en el tema final de l’obra, quan arriba el Nadal. En aquest sentit, vocalment els personatges canten amb una tendència a lluir la zona aguda, fet que anuncia l’estil verista que arribarà a finals de segle.

 

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.