Victòria dels Àngels
Victòria dels Àngels

Manon és una òpera dividida en cinc actes, amb música de Jules Massenet i llibret en francès d’Henri Meilhac i Philippe Gille, basat en la novel·la Les aventures du Chevalier Des Grieux et de Manon Lescaut de l’abat Prévost. Va estrenar-se a l’Òpera-Comique de París, el 19 de gener de 1884. A Catalunya va arribar 10 anys després, va ser al Gran teatre de El Liceu, el 29 de desembre de 1894.

Si la Manon Lescaut de Puccini és de l’any 1893, aquesta va estrenar-se 9 anys abans. Com molts compositors amb altres novel·les i obres literàries, Massenet es va limitar a recollir algunes escenes de l’obra de l’abat Prévost, que tant d’èxit havia tingut en el segle XVIII francès. En la versió de Massenet, Manon, deportada a Luisiana per haver exercit la prostitució, mor abans de sortir de França. En canvi, es veuen algunes escenes de vida “airejada” de Manon i el cavaller Des Grieux, com les escenes de joc de l’Hôtel de Transilvanie.

L’encant de Manon resideix, malgrat tot, en la peculiar manera com Massenet va saber donar un perfum del segle XVIII, a una òpera del segle XIX.

 

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *