Juan Diego Flórez
Juan Diego Flórez

Matilde di Shabran és una òpera dividida en dos actes, amb música de Gioachino Rossini i amb llibret en italià de Jacopo Ferretti, tot i que basat en l’obra Euphrosine et Coradin, ou Le Tyran corregié de François-Benoît Hoffman. L’estrena va ser al teatre Apollo de Roma, el 24 de febrer de 1821, sota la direcció del violinista i compositor Niccolò Paganini.

És aquest un títol de Rossini que hauria pogut passar completament desapercebut si no fos perquè la casualitat va fer que un jove Juan Diego Flórez, encara formant-se com a cantant, va poder debutar un llunyà 1996 amb aquest títol al prestigiós Festival Rossini de Pésaro. L’aleshores desconegut tenor va eclipsar a tots els seus col·legues, va impressionar a la crítica especialitzada i li van ploure els contractes d’arreu del món. Aquest fet ha permès que l’obra de Rossini no hagi tornat al fons del bagul de l’anonimat i s’hagi reposat en diverses ocasions (2004 a Pesaro i el 2008 a Londres); sempre amb l’al·licient de Flórez en el rol de Corradino.

Les representacions de 2004 a Pesaro van permetre al segell DECCA enregistrar-les per, posteriorment, editar el treball discogràfic i posar-lo a la venda, obra que ens permet avui desenvolupar aquest programa.

De fet, més enllà de l’anècdota de Flórez, l’estrena original de Roma va ser un important maldecap per a Rossini, ja que el director que havia d’estrenar-la va morir pocs dies abans de l’estrena, i va haver de buscar un director alternatiu. Finalment va trobar al compositor i violinista Niccolò Paganini. Malgrat Paganini, l’estrena va ser un fracàs, però Paganini i Rossini van celebrar-ho igualment, atès que era època de carnaval a Roma.

 

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *