Giuseppe Verdi
Giuseppe Verdi

Aroldo és una òpera dividida en quatre actes, amb música de Giuseppe Verdi i llibret en italià de Francesco Maria Piave, tot i que basat i adaptat d’una col·laboració anterior, Stiffelio (1850). L’estrena d’Aroldo va ser a Rímini el 16 d’agost de 1857.

Aroldo no deixa de ser res més que una revisió de Stiffelio, també de Verdi. Per a aquesta revisió, sobretot, va millorar l’orquestració. De tota manera, i ja que Stiffelio va tenir molts problemes amb la censura des de la seva estrena, van optar pel canvi de títol en diverses representacions, i també de l’argument. Això va provocar que Verdi la revisés de cara a la inauguració del Teatro Comunale de Rímini.

Atès que Verdi i Piave van treballar conjuntament en aquesta obra no hi ha gaire documentació sobre el procés, ja que en estar junts no van intercanviar-se cartes.

L’estrena del títol, un 16 d’agost de 1857, va ser un èxit absolut, fins al punt que Verdi va haver de sortir a saludar fins a vint-i-set vegades, i en sortir del teatre el van seguir amb aplaudiments fins al seu apartament. Al igual que l’anterior Stiffelio, Aroldo ens parla de les infidelitats, el posterior penediment i perdó; i com és habitual la trama se centra en tres personatges: tenor, soprano i baríton; i en tractar-se d’una òpera de Verdi, les característiques psicològiques de cadascun d’ells estan molt ben definides.

 

Tagged with →  
Share →

One Response to Aroldo (G. Verdi)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.