Richard Strauss
Richard Strauss

Arabella és una òpera dividida en tres actes, amb música de Richard Strauss, i llibret en alemany d’Hugo von Hofmannsthal. L’estrena va ser a Dresden (Alemanya) l’1 de juliol de 1933. A Catalunya va veure’s per primer cop al Gran Teatre del Liceu, concretament el 7 de gener de 1962, coincidint amb les representacions del debut de Montserrat Caballé en aquest teatre.

Després d’homenatjar a la Viena del segle XVIII amb El cavaller de la rosa, Strauss i Hoffmansthal van repetir amb aquesta intenció amb el títol que aquesta setmana ens ocupa. Així, els dos van posar-se a treballar en aquesta nova versió, ara situada en una Viena de l’any 1860. Així, han passat cent des de l’època en què l’alta noblesa vienesa podia viure envoltada de luxes i comoditats, i entretenir-se amb aventures amoroses com les de la popular Mariscala.

Ara l’aristocràcia es mou pels hotels –de luxe, és clar- però no paguen les seves factures, i cobreixen les seves carències econòmiques amb expedients. Malgrat això, Viena seguia sent la ciutat fascinant de sempre, amb la seva importància de capital d’Imperi.

Arabella es va acabar després de la mort del llibretista, l’home que havia donat vida a quasi totes les òperes de Strauss. Va morir l’any 1929, i això queda palès en el fet que en aquest títol no hi ha el ritme escènic que presenten altres obres del duet Strauss – Hoffmansthal, per bé que segueix mantenint l’aroma d’homenatge a Mozart que és molt més evident a El cavaller de la rosa.

Amb aquest títol va debutar al Gran Teatre del Liceu la soprano Montserrat Caballé, va ser el 7 de gener de 1962, coincidint amb l’estrena a Catalunya d’aquesta òpera de Strauss.

 

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.