Karita Mattila
Karita Mattila

Der Freischütz (El caçador furtiu) és una òpera dividida en tres actes, amb música de Carl Maria von Weber i llibret en alemany de Frieferich Kind. La seva estrena es va produir el 18 de juny de 1821 (fa 200 anys!) a Berlín, mentre que a Catalunya va veure’s per primer cop el 4 d’agost de 1849 al Gran Teatre del Liceu.

Anticipant-se vint anys a Wagner, Weber va iniciar els fonaments del que acabaria sent l’òpera nacional alemanya, en una època en què l’òpera italiana regnava arreu del món, fins i tot als països germànics. Per a Wagner no hi havia dubtes: tot en aquesta òpera és alemany, des de la llengua, passant per la música i acabant pels boscos, acollidors de dia, però terrorífics de nit. A més, tots els personatges de l’obra beuen cervesa i ballen danses populars alemanyes, de fet viuen el seu dia a dia sotmesos a una tradició invariable, i els seus conflictes tenen l’origen sota la influència de sers sobrenaturals que conviuen amb ells sota el cel alemany.

De fet, tot plegat s’explica perquè amb la voluntat d’oferir una alternativa a l’òpera italiana vigent, Weber acceptés el llibret proposat pel seu amic escriptor Johann Friedrich Kind, amb prestigi en el món literari de Dresden, sobre una llegenda popular procedent del recull Gespensterbuch (1810) de Johann August Apel i Friedrich Laun. L’acció se situa a Bohèmia, pocs anys després de la Guerra dels Trenta Anys (1618-1648).

 

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.