Giacomo Puccini
Giacomo Puccini

La bohème és una òpera dividida en quatre actes, amb música de Giacomo Puccini, i llibret en italià de Luigi Illica i Giuseppe Giacosa, tot i que basat en la novel·la per entregues de Henri Murger Escenes de la vida bohèmia (publicada a París entre els anys 1847 i 1849).

L’estrena de l’òpera va ser al Teatro Reggio de Torí, l’1 de febrer de 1896. A Catalunya hi va arribar el 10 d’abril de l’any 1898, al Gran Teatre del Liceu, teatre que l’acull de nou del 14 de juny al 2 de juliol.

Les Escenes de la vida bohèmia de Henri Murger tenen poc a veure amb l’ambient amorós, romàntic i tendre que respira el llibret de La bohème desenvolupat per Luigi Illica i Giuseppe Giacosa, com a un encàrrec de Puccini. I és que mentre Henri Murger va entestar-se en ressaltar la cara dura dels bohemis de l’època, Puccini va posar l’accent en la bondat, la tendresa i l’amor.

Un dels motius pels quals el relat de Murger va cridar l’atenció de Puccini va ser perquè van recordar-li la seva època d’estudiant a Milà, quan ell també havia de fer esforços per a viure de la seva beca. Un altre motiu és que Puccini va saber que el compositor Ruggero Leoncavallo també estava treballant en aquest text, de fet Puccini va aconseguir estrenar-lo un mica més d’un any abans que Leoncavallo.

De totes maneres, les consideracions populars d’ambdues òperes no deixen lloc per a dubtes: tot i que la de Leoncavallo està més ben adaptada al text original, la versió de Puccini és la que més ha dominat el panorama operístic internacional.

Com a bon autor verista, Puccini va decorar aquesta òpera amb alguns destacats “leitmotiv”. És especialment notable la instrumentació “del fred”, en el principi del tercer acte, amb arpa, triangle i flauta, amb l’ús de l’escala pentatònica típicament oriental, però usada aquí per Puccini per a decorar aquesta escena glacial.

 

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.