Benjamin Britten
Benjamin Britten

El somni d’una nit d’estiu és una òpera dividida en tres actes, amb música de Benjamin Britten, i llibret en anglès del mateix compositor i Peter Pears, tot i que està basat en la peça teatral homònima de William Shakespeare, preservant quasi totes les característiques de l’original, tot i condensant-les per a satisfer les exigències de durada d’una òpera. L’estrena va ser l’11 de juny de 1960 al Festival d’Aldeburgh, amb direcció del mateix compositor. A Catalunya es va poder veure per primer cop al Gran Teatre del Liceu, concretament, el 18 d’abril de 2005.

Britten va emprar una orquestra de cambra per a aquest títol, tot i les limitacions tímbriques, el compositor aconsegueix caracteritzar de forma diferent els tres mons de l’òpera: el regne de les fades, el dels amants atenesos i el dels artesans.

El llibret va ser obra del compositor i de Peter Pears, el seu company sentimental, basant-se en l’obra de Shakespeare. Van retallar l’original, que va passar de cinc a tres actes, sense perdre per això els elements essencials de la trama. Tanmateix, hi ha certes variacions.

Britten va compondre la música de cada personatge fixant-se en les seves característiques: si eren reals o fantàstics, rústics o nobles, enamorats o gelosos. Als personatges rústics els va proporcionar una música senzilla d’estil folklòric. Els amants tenen un món sonor més romàntic, i les fades estan representades de manera etèria.

Una de les novetats de l’òpera és que, per primera vegada en la història del gènere, es va compondre el personatge principal per a veu de contratenor. De fet, Britten va escriure el paper pensant específicament en les característiques vocals d’Alfred Deller: una veu intensament lírica, però feble en les notes agudes. Per tant, mai no es requereix que les notes altes es cantin amb intensitat forte. Per a l’altre personatge principal de l’obra, Titània, va optar per una veu de soprano de coloratura, amb arriscades intervencions vocals. El follet Puck és un personatge parlat, que apareix acompanyat per una combinació de trompeta i caixa rítmica.

 

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.