Vincenzo Bellini
Vincenzo Bellini

I Capuleti e i Montecchi és una òpera dividida en dos actes, amb música de Vincenzo Bellini, i llibret en italià de Felice Romani; tot i que inspirat en les narracions de Luigi Da Porto i de Matteo Bandello, i fugaçment inspirat en Romeo and Juliet de William Shakespeare. Van estrenar-la l’11 de març de 1830 al teatre de “La Fenice” de Venècia. L’estrena a Catalunya va ser al Gran Teatre del Liceu, el 8 de juny de 1854.

La llegenda de Romeu i Julieta, situada inicialment a Siena per Masuccio Salernitano (s. XV) va ser transportada, més tard, a Verona per una narració de Luigi Da Porto (1524) i per la novena de les “novel·les curtes” de Matteo Bandello, publicada a la segona meitat del segle XVI. Sobre aquestes narracions i, sobretot, la de Da Porto, Shakespeare va escriure el seu admirable drama Romeo and Juliet, de la que en publicà una primera edició l’any 1597.

Per compondre aquesta òpera, Bellini tan sols va disposar d’un mes i mig. Un termini molt breu en un autor que es prenia molt de temps per a la composició. Que ho pogués fer s’explica pel fet que va poder recuperar trossos de l’òpera Zaira, que havia fracassat l’any anterior a Parma, i estava convençut que no tornaria a circular per Itàlia. Algunes peces de Zaira van ser incorporades, i moltes reescrites, i Bellini va afegir, a més, una ària per a Giulietta, procedent de la seva primera òpera Adeldon e Salvini.

El resultat va ser una òpera nova que va ser molt ben rebuda a Venècia i va suposar un important pas endavant per a Bellini. El compositor, en la creació dels personatges, va deixar-se endur per l’estètica “belcantista” encara en vigor a aquella època, que exigia veus lleugeres i flexibles en els papers masculins (papers que només uns anys abans interpretaven els “castrati”).

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.