Richard Wagner
Richard Wagner

Rienzi és una òpera dividida en cinc actes, amb música de Richard Wagner i llibret en alemany del mateix compositor; tot i que basat en el drama escrit per Mary Russell (1828), i en la novel·la d’Edward George Earle (1835). L’estrena de l’òpera va ser a Dresde, el 20 d’octubre de 1842. No va ser fins el 20 de gener de 1951 que no va estrenar-se al Gran Teatre del Liceu.

La història, extreta de la Roma medieval en els anys d’absència de pontificat (situat en aquell moment a Avinyó), té totes les característiques del drama romàntic i l’estructura habitual exigida per l’òpera de París (cinc actes, ballet, números solistes destacats, marxa, etc.).

Experts en l’obra de Wagner afirmen que de tota l’òpera, tan sols l’obertura i l’ària del tenor de l’últim acte tenen un caràcter que s’assimili al wagnerià. Tot i que també ho és la durada extrema de la partitura, que s’acostuma a abreujar.

Pel seu caràcter netament apartat del que és l’obra de maduresa de Wagner, aquesta òpera, malgrat la seva bellesa musical, no es representa al Festival Wagner de Bayreuth, ja que està exclosa del seu repertori per petició expressa del compositor.

L’òpera ens parla de la vida de Cola di Rienzi, Notari papal que va passar a ser un líder polític, va viure a la Itàlia medieval i va aconseguir derrotar a les classes nobles de Roma, i va retornar el poder al poble. Magnànim al principi, va haver de sufocar una revolta dels nobles per recuperar els seus privilegis. Amb el temps, l’opinió popular va canviar, i l’Església , que al començament estava a favor d’ell, es va girar a la seva contra. Al final de l’òpera el poble crema el Capitoli en el que Rienzi i uns pocs seguidors s’enfronten al seu destí. 

 

Tagged with →  
Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.