Teuzzone és una òpera dividida en tres actes, amb música d’Antonio Vivaldi i llibret en italià d’Apostolo Zeno. L’estrena va ser al Teatro Arciducale de Màntua durant el carnaval de 1719; i l’estrena catalana és molt recent, ja que va ser els dies 24 i 25 de febrer de 2017 al Gran Teatre del Liceu.

Il Teuzzone és un dels exemples característics d’òpera seriosa, gènere prototípicament italià estructurat sobre la base d’àries tripartides, seguint el model da capo separades per recitatius secs i pensades per a lluïment dels cantants. Però, a més, l’obra es cenyeix al model d’un llibret en què les virtuts dels protagonistes pretenen ser mirall d’una moral exemplar. Els remordiments de Cino, la lleialtat de Teuzzone i Zelinda i la clemència de Zidiana són metàfores d’un model ètic a seguir.

Aquest dramma per musica en tres actes compta amb llibret d’Apostolo Zeno, poeta de la cort de Màntua, i un dels que, juntament amb Pietro Metastasio, fixarien els patrons i els models de l’opera seriosa. En el cas que ens ocupa, a més, l’òpera s’ambienta a la Xina, un país exòtic que començava a ocupar un lloc de privilegi en l’òpera preclàssica pel seu caràcter exòtic.

 

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.