George Gershwin

George Gershwin

Porgy and Bess és una òpera amb música de George Gershwin, i llibret en anglès de Du Bose Heyward i Ira Gershwin, basat en el drama escrit pel matrimoni Du Bose i Dorothy Heyward. Van estrenar-la el 30 de setembre de 1935 al teatre Colonial de Boston; al Liceu va veure’s per primer cop el 3 de febrer de l’any 1955.

La història del barri miserable de Catfish Row, a Charleston (Carolina del Sud), va fascinar des del primer moment a George Gershwin. El seu germà, Ira Gershwin, va intervenir en la redacció del llibret, juntament a un dels autors. Aquesta obra va ser concebuda com a òpera per a personatges negres, ja que quasi tots els personatges que hi intervenen formen part de la comunitat negra del barri de pescadors, excepte breus intervencions de personatges secundaris.

Quan l’any 1935 els autors van intentar dur aquesta òpera al Metropolitan de Nova York van topar-se amb l’hostilitat de l’equip directiu del teatre. L’obra, després de la seva estrena a Boston, va interpretar-se també a Nova York, però en un altre teatre. De fet, no va ser fins l’any 1955 que una cantant negra –Marian Anderson– va poder interpretar un paper al Metropolitan.

La inclusió a l’òpera d’elements de “jazz” i les “espirituals negres” li van donar un segell molt personal per la seva combinació amb altres de procedència netament operística, fins i tot s’ha arribat a dir que amb influències de M. Mússorgski. Destacar que, en efecte, l’òpera només funciona quan la munta una companyia majoritàriament formada per cantants negres. Això ha provocat que la seva presència als teatres europeus sigui menor a la desitjada.

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.