El jove Mozart

El jove Mozart

Il sogno di Scipione no és estríctament una òpera, sinó una “acció teatral” (tal i com va definir-la el seu autor) en tan sols un acte, amb música de Wolfgang Amadeus Mozart i llibret en italià de Pietro Metastasio. L’estrena va ser a Salzburg, el 29 d’abril o l’1 de maig de 1772.

Es creu que Mozart va compondre l’obra en homenatge a l’arquebisbe de Salzburg Segismund III de Schrattenbach. No obstant això, el prelat va morir al desembre de 1771, i al març de 1772 va ser designat com el seu successor el Príncep Arquebisble Colloredo. Aquesta peça va tenir aleshores algun canvi, com la dedicatòria, i va escenificar-se en la residència de l’arquebisbe immediatament després de la seva “elevació al tron episcopal”.

Sembla que a l’arquebisbe Colloredo li va agradar aquesta peça filosòfica, i hi ha biògrafs que consideren que, gràcies a ella, Mozart va obtenir el nomenament de “Konzertmeister”. Cal destacar que Mozart tenia tan sols 16 anys quan es va estrena aquesta obra.

Malgrat l’èxit al palau episcopal, l’òpera no va tornar a representar-se fins al gener de 1979, en la Setmana de Mozart de Salzburg. De fet és una òpera que rarament es representa.

El text és de Pietro Metastasio, en forma de serenata dramàtica que va compondre l’any 1735 per a la coronació de l’emperador Carles VI amb el títol de Il sogno di Scipione. Aquesta al·legoria reprenia un tema clàssic, el “Somnium Scipionis” o Somni d’Escipió, que forma part del sisè llibre de l’obra “De re publica” (Sobre la República), de Ciceró.

Tal i com hem comentat, Mozart tenia setze anys quan la va compondre. De fet, es va enfrontar a un tema clàssic amb finalitats apologètiques. Es tracta d’un treball de circumstància que només adquireix caràcter més personal i mozartià en els moments de la descripció del son, recreat per música de flautes, i en el despertar d’Escipió, en l’únic recitatiu de l’òpera. Les àries s’assemblen molt a les d’Ascanio in Alba, de l’any anterior, si bé són més llargues, brillants i elaborades.

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.