Robert Schumann

Robert Schumann

Genoveva és una òpera dividida en quatre actes, amb música de Robert Schumann (de fet és la seva única òpera), i llibret en alemany de Robert Reinick amb alguns afegits del mateix compositor. L’estrena va ser a Leipzig (Alemanya) el 25 de juny de 1850, per tant per aquestes dates fa 170 anys. Alhora, aquesta és una bona ocasió per a celebrar el 210 aniversari del naixement de Schumann.

En la seva única òpera, Robert Schumann va intentar definir les bases de l’òpera nacional alemanya, prescindint totalment de les evolucions de l’òpera italiana. El resultat no va estar a l’alçada del que el propi compositor esperava, per la poc hàbil estructura del llibret i per la poca intensitat dramàtica del conjunt, ja que la idea predominant durant la composició va ser apartar-la de la música de l’estil italià, però sense tenir una estructura o forma que pogués aportar una personalitat pròpia a la composició alemanya lírica.

Després de la seva estrena, l’òpera va circular per Alemanya durant vint o trenta anys, i poc a poc va anar desapareixent. Les gravacions dels darrers 20 anys han permès recuperar un títol que té una garantia que no es pot menysprear: la va compondre Robert Schumann. Però més enllà d’això, és un títol molt infreqüent.

Genoveva està basada en la història de Genoveva de Brabant, una llegenda medieval situada al segle VIII que segons es diu es basa en la vida de Maria de Brabant, esposa de Lluís II, duc de Baviera del segle XIII. La història va guanyar popularitat durant la primera meitat del segle XVIII, principalment a causa de les diversos teatralitzacions que es van fer a Alemanya.

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.