G. Rossini

G. Rossini

Tal i com ja vam fer la passada setmana, el capítol d’aquesta l’hem realitzat des de casa, i amb una clara vocació: intentar dibuixar-vos un somriure als llavis. Per això recorrem a un dels grans compositors d’òperes còmiques, G. RossiniIl turco in Italia és una òpera còmica dividida en dos actes, amb música de Gioacchino Rossini i llibret en italià de Felice Romani, basat en una idea teatral usada amb anterioritat per Caterino Mazzolà. Van estrenar-la al teatre alla Scala de Milà, el 14 d’agost de 1814. L’estrena catalana va produir-se l’any 1820, al desaparegut teatre de la Sta Creu de Barcelona.

El títol d’aquesta òpera sembla una rèplica de l’anterior L’italiana in Algeri. De fet, Stendhal, tot i no ser una font molt fiable, explicà que el públic de la Scala de Milà, donant-se-les de sofisticats i entesos, va pensar que Rossini els havia col·locat un “refregit” de L’italiana in Algeri (òpera que aleshores encara no havia arribat a Milà), i per aquest motiu van rebre malament a Il turco in Italia, malgrat que tota la música és original (tret d’algun detall sense massa importància).

Cal destacar que aquesta és l’òpera més mozartiana de Rossini, en el sentit que ens ofereix una gran varietat de números de conjunt, limitant, en canvi, les àries individuals. Tot i que això, a la llarga, va perjudicar al títol, ja que no hi ha cap personatge que tingui una escena especialment lluïda.

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.