Teresa Berganza

Teresa Berganza

Così fan tutte és una òpera còmica dividida en dos actes, amb música de Wolfgang Amadeus Mozart, i llibret en italià de Lorenzo Da Ponte. Estrenada en el Burgtheater de Viena el 26 de gener de 1790, per tant fa 230 anys; i que a Catalunya va veure’s per primer cop al teatre de la Santa Creu de Barcelona, el 4 de novembre de 1798.

Després de més de tres anys d’estar allunyat de l’òpera de la cort, Mozart va rebre l’encàrrec de l’emperador Josep II de compondre una òpera còmica, però amb el pressupost més reduït, ja que la recent guerra amb els turcs havia fet minvar les reserves econòmiques i, en conseqüència, s’havia de vigilar la despesa. Per això, Così fan tutte (Així fan totes), va resultar una òpera amb menys personatges i exigències escèniques, però el resultat va ser una concentració major de l’esperit mozartià; que en aquesta òpera, tan sols externament bufa, es planteja un problema tan greu per a Mozart com ho és la fidelitat a la parella.

Mozart, en el fons creïa en l’amor i el matrimoni, però va ser Da Ponte, el llibretista, qui va fer-lo compondre una obra amarga i desencantada, on al darrere de l’estètica festiva de les moltes coloratures, es nega la possibilitat d’un amor de debò i s’aconsella als amants la resignació i el passar com es pugui amb les passions i la vida; no és casual, doncs, el subtítol de l’obra “La scuola degli amanti” (L’escola dels amants).

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.