Luciano Pavarotti

Luciano Pavarotti

Aida és una òpera dividida en quatre actes, amb música de Giuseppe Verdi, i llibret en italià d’Antonio Ghislanzoni; tot i que basat en un argument escrit per l’egiptòleg francès Auguste Mariette. L’estrena de l’òpera va ser el 24 de desembre de 1871 a l’òpera del Caire, a Egipte. Mentre que a Catalunya es representaria per primera vegada el 16 d’abril de 1876 al Teatre Principal de Barcelona, i el 25 de febrer de 1877 al Gran Teatre del Liceu, on és el títol més representat al llarg de la seva història. Ara hi torna del 13 de gener al 2 de febrer.

Giuseppe Verdi va rebre del Governador d’Egipte, Ismaïl Paixà, l’encàrrec de compondre una òpera, d’ambient egipci, perquè la seva estrena coincidís amb la celebració de la inauguració del Canal de Suez. No obstant això, l’obertura del canal va ser el 17 de novembre de 1869 i l’òpera no estava encara enllestida, de manera que enlloc d’aquesta va representar-se Rigoletto (1851) i també de Verdi. Aida va ser estrenada, sense la presència del seu autor, al Teatre de l’Òpera del Cairo, un any més tard, el 24 de desembre de 1871.

La producció va ser grandiosa, per exemple: la corona que lluïa el personatge d’Amneris era d’or massís, i les armes de Radamés de plata. Dos mesos més tard es va estrenar, amb la presència del seu autor, al Teatro alla Scala de Milà, el 8 de febrer de 1872, data que Verdi sempre va considerar com l’estrena real de l’òpera. Va constituir un èxit clamorós i el mestre va haver de sortir a saludar 32 vegades.

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.