Joan Sutherland i Luciano Pavarotti (1965)

Joan Sutherland i Luciano Pavarotti (1965)

La traviata és una òpera en tres actes, amb música de Giuseppe Verdi i llibret en italià de Francesco Maria Piave, tot i que basat en la novel·la de l’any 1848, i posteriorment obra teatral, La Dame aux Camélias (La dama de les camèlies) d’Alexandre Dumas (fill).

L’òpera van estrenar-la al Teatre La Feince, de Venècia, el 6 de març de 1853. A Catalunya l’estrena va ser el 25 d’octubre de 1855, al Gran Teatre del Liceu. Ara la podrem veure, de nou, al Festival Castell de Peralada, els dies 5 i 7 d’agost, en una nova versió dirigida per Paco Azorín.

La traviata està basada en un text d’Alexandre Dumas (fill), titulat La dama de les camèlies, i si Verdi, i el seu llibretista Piave, van escollir un canvi de títol i de nom dels personatges, no va ser per res més que per a evadir els drets d’autor que, és clar, recauen en Dumas. En aquell moment amb tan sols aquests canvis s’entenia que l’obra ja era una altra.

Marguerite Gautier (la protagonista de La dama de les camèlies) va passar a anomenar-se Violetta Valéry; Armand Duval és a l’òpera Alfredo Germont. De fet, en l’obra original narra una història que va viure en primera persona i, per això, el personatge té les mateixes sigles que l’autor (Armand Duval – Alexandre Dumas: AD).

La traviata és una de les tres òperes que formen part de la “trilogia popular” de Giuseppe Verdi, juntament a Rigoletto i Il trovatore.

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.