Montserrat Caballé com a Luisa al Liceu

Montserrat Caballé com a Luisa al Liceu

Luisa Miller és una òpera dividida en tres actes, amb música de Giuseppe Verdi i llibret en italià de Salvatore Cammarano, tot i que basat en l’obra de Schiller Kabale und Liebe (1784). Van estrenar-la al Teatre San Carlo de Nàpols, el 8 de desembre de 1849. A Catalunya va estrenar-se el 25 d’octubre de 1851 al Teatre Principal de Barcelona, i del 14 al 27 de juliol torna al Gran Teatre del Liceu amb dues grans veus protagonistes, les del tenor Piotr Beczala i la soprano Sondra Radvanovsky.

Se sol citar a Luisa Miller com a l’òpera amb la que Verdi va iniciar l’important gir temàtic de les seves òperes que culminaria amb la cèlebre trilogia popular: Rigoletto, Il trovatore i La traviata. El gir consistia en abandonar les antigues històries de “capa i espasa”, buscant al·licients al suat tema de les dames de conducta inqüestionable, obligades a núpcies llunyanes al seu amor real, i la desesperada lluita dels cavallers, igualment de conducta inqüestionable, per un amor ideal inabastable que acostumava a acabar amb la mort d’un, o dels dos, enamorats.

En tot cas, per primer cop en molt de temps, Verdi sortia de l’esquema romàntic de la comèdia heroica. De fet, va aconseguir fer una òpera estimable, amb moments molt atractius, i insistir un cop més amb la intesa relació afectiva que pot haver-hi entre un pare com Miller i una filla submissa i “bona minyona” com Luisa. Ja se sap que aquest és un dels temes que millor tractava Verdi a les seves obres, per raos psicològiques personals.

Avança’t a les representacions al Gran Teatre del Liceu i descobreix-la amb els Moments d’òpera d’aquesta setmana:

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.