Luciano Pavarotti

Luciano Pavarotti

L’amico Fritz és una òpera dividida en tres actes amb música de Pietro Mascagni, i llibret en italià de Nicola Daspuro i aportacions de Giovanni Targioni-Tozzetti, tot i que basat en la novel·la francesa L’ami Fritz d’Erckmann-Chatrian. L’estrena va ser al Teatro Costanzi de Roma el 31 d’octubre de 1891, mentre que a Catalunya s’estrenaria al Gran Teatre del Liceu el 8 de desembre de 1894.

El sensacional èxit que Mascagni va venir amb Cavalleria rusticana havia augmentat les esperances d’una reactivació de l’òpera italiana després de més de deu anys de crisi. L’any següent, Mascagni hi va contribuir amb aquest segon títol, amb un resultat triomfal per al públic en el moment en què se’l veia com el compositor més prometedor de la seva generació. La seva primera peça havia estat àmpliament admirada, però Mascagni volia descartar que la reputació de Cavalleria rusticana se centrés massa en el llibret i la història, i que finalment aigualís la seva entrada com a compositor. Per tal d’evitar la comparació amb el treball previ, Mascagni va canviar decisivament la poesia realista i va preferir la tradició de la commedia lirica, o sentimental.

Així doncs, l’ambient serè i l’ambientació rural suggereixen un exemple tardà del gènere semiseriós, entre l’òpera seriosa i l’òpera còmica. Mentre que l’òpera anterior és clarament tràgica, en aquesta Mascagni tendeix a presentar-nos un ambient més optimista. De fet, l’òpera, amb el seu entorn rural i la història de la recerca de l’amor veritable, té un final feliç.

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.