Gaetano Donizetti

Gaetano Donizetti

Il campanello di notte, popularment coneguda com Il campanello, és una òpera en un sol acte amb música de Gaetano Donizetti i llibret en italià del mateix compositor, tot i que basat en un vaudeville francès. Es va estrenar al Teatro Nuovo de Nàpols l’1 de juny de 1836, mentre que l’estrena catalana seria al Teatre Principal de Barcelona, l’11 de maig de 1855.

Donizetti va compondre i escriure aquesta òpera durant unes setmanes d’inactivitat teatral a Nàpols a causa d’una epidèmia de còlera. El compositor tenia ganes d’aprofitar el temps, i ell va mateix va compondre la música i ecriure el llibret, inspirat en un vaudeville francès, un gènere molt de moda a París en aquells moemnts. S’ha de reconèixer que l’adaptació al gènere bufo napolità va fer-la amb molt talent i una evident experiència teatral.

Malgrat l’eficaç comicitat de l’òpera, Donizetti no vivia el seu millor moment personal, ja que va redactar el llibret poc després de la mort de la seva mare i la d’una filla acabada de néixer. Les desgràcies familiars, però, no van afectar al seu treball i va aconseguir un enorme èxit en estrenar-se al Teatre Nuovo de Nàpols el primer de juny de 1836, compartint cartell amb Nina, o sia La pazza per amore de Paisiello.

Atesa la seva brevetat és un títol poc representat als teatres d’òpera, malgrat la seva evident comicitat i enginy musical; i quan es presenta acostuma a ser acompanyada d’una altra òpera breu, com el dia de la seva estrena napolitana, o com quan va presentar-se al Gran Teatre del Liceu, el 15 de novembre de 1977, al costat de La scala di Seta de Rossini.

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.