Frederica von Stade

Frederica von Stade

Cendrillon és una òpera dividida en quatre actes, amb música de Jules Massenet i amb llibret en francès d’Henri Cain. L’estrena va ser a l’Opéra-Comique de París fa 120 anys, concretament el 24 de maig de 1899 amb un èxit aclaparador. L’estrena catalana va ser el 20 de desembre de 2013 al Gran Teatre del Liceu, en unes funcions memorables protagonitzades per Joyce DiDonato.

Sobre la base d’un conte popular anònim molt antic, Charles Perrault (La Ventafocs o la sabateta de vidre, 1697 ) i els germans Grimm (La Ventafocs, 1812) publicaren les dues versions més famoses d’aquest conte que han inspirat moltíssimes versions en totes les arts, incloent-hi l’òpera –Rossini Massenet– o el ballet –J. Strauss, Prokófiev.

La ventafocs de Massenet va ser composta entre 1894 i 1895, però no va ser estrenada fins al 24 de maig de 1899 a l’Opéra-Comique de París, en el cim de l’èxit de Massenet. Va obtenir un èxit immediat, amb cinquanta representacions en la seva primera temporada.

Es tracta d’una de les més encisadores òperes de Massenet, i després de Manon i Werther, és una de les més interpretades entre les seves vint-i-cinc òperes, tot i que no s’ha consolidat com a part del repertori operístic acual, tant és així que l’any 2013 es representava per primer cop a Catalunya, al Gran Teatre del Liceu.

En tot cas, per a endinsar-nos en l’univers musical de Massenet a través de la seva Cendrillon, us proposem escoltar els Moments d’òpera d’aquesta setmana:

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.