Ernesto Palacio

Ernesto Palacio

Torvaldo e Dorliska és una òpera dividida en dos actes, amb música de Gioachino Rossini i llibret en italià de Cesare Sterbini, per bé que basat en La Lodoiska (1796) de Francesco Gonella per al compositor Simon Mayr. L’estrena va ser al Teatro della Valle de Roma, el 26 de desembre de 1815. A Catalunya va poder veure’s per primer cop al Teatre de la Santa Creu de Barcelona l’any 1818.

L’octubre de 1815 Rossini havia debutat amb èxit al Teatro San Carlo de Nàpols amb Elisabetta, regina d’Inghilterra. En aquell moment Rossini ja tenia un acord amb Roma per a compondre-hi una nova òpera, i per això va contactar amb el llibretista Angelo Anelli. Rossini demanà a Anelli, amb qui havia col·laborat a L’italiana in Algeri, un text per a una òpera còmica. Anelli es va mostrar moderadament interessat i li va oferir un vell llibret, però Rossini el va rebutjar. Segons sembla, en els aspectes financers tampoc van arribar a cap acord i així Rossini es va fixar en el jove escriptor romà Cesare Sterbini, tot i que no tenia molta experiència com a llibretista.

La col·laboració, però, sembla que va ser molt positiva, ja que just l’any seguent crearien conjuntament Il barbiere di Siviglia; sense cap mena de dubte l’òpera més famosa de Rossini, i una de les més populars del repertori còmic.
Així doncs, tot ens faria pensar en un èxit que, com és obvi, no es va arribar a produir. I és que tot i els bons cantants de l’estrena, l’òpera no va obtenir l’èxit esperat i, encara que no va resultar ser un fracàs, a poc a poc va anar caient en l’oblit, desapareixent del panorama cap a 1839.

L’òpera restaria completament oblidada fins a la plena instauració del “Renaixement rossinià”. El 1976 l’òpera ressuscitaria a Milà de la mà d’Alberto Zedda amb un repartiment que unia noms rossinians de gran prestigi, però malgrat això encara avui dia és una de les òperes més desconegudes del genial Rossini. En tot cas, i si la voleu conèixer, no us perdeu els Moments d’òpera d’aquesta setmana:

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.