Nikolaus Harnoncourt

Nikolaus Harnoncourt

Il re pastore (El rei pastor) és una òpera dividida en dos actes, amb música de W.A. Mozart i llibret en italià Pietro Metastasio. L’estrena va ser a Salzburg, el 23 d’abril de 1775. Mentre que l’estrena catalana seria el 25 de novembre de 1992 al Palau de la Música Catalana, en versió de concert.

El llibret d’aquesta òpera és un sensacional exemple de quina idea tenia Metastasio sobre com difondre un ideari sobre la monarquia absoluta de l’època del Despotisme il·lustrat. Allessandro (que no és altre que Alexandre el Magne) ha derrocat al tirà de Sidó, i busca fervorosament al rei legítim del territori, que ignora la seva condició de rei i és un pastor pobre, però feliç a la seva petita cabana i enamorat d’Elisa.

Descoberta la seva condició real (i reial) és immediatament cridat a governar per Allessandro, en un gest magnànim del poderós personatge. Ara bé, la pobra Elisa no pot ara veure’l en tornar a formar part de la noblesa, a més que la missió de governar el té ocupat sacrificant la seva felicitat. Allessandro, previsiblement, vol aconseguir-li una esposa de la seva mateixa raó social, però li concedeix la mà de Tamiri, que realment està enamorada d’Agenore, el fidel confident d’Allessandro que no s’atreveix a dir res, i accepta quedar-se sense la seva enamorada.

Amb tot el respecte necessari, Elisa acaba aclarint tot aquest embolic: Allessandro casa a Aminta amb Elisa, i a Tamiri amb Agenore, i declara que crearà un regne per aquestes parelles, a fi que també puguin governar amb el poble, però sense el poble.

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.