Carlo Bergonzi

Carlo Bergonzi

Edgar és una òpera dividida en tres actes (originàriament quatre), amb música de Giacomo Puccini, i llibret en italià de Ferdinando Fontana, tot i que basat en el drama La Coupe et les lèvres d’Alfred de Musset. L’estrena va ser al Teatro alla Scala de Milà el 21 d’abril de 1889, per tant fa 130 anys. A Catalunya va veure’s per primer cop al Gran Teatre del Liceu, el febrer de 2005, però en versió de concert.

Edgar va ser la segona òpera composta per Puccini, i va ser un encàrrec fet per l’editorial Ricordi, després de l’èxit del seu primer títol, Le Villi. La versió original, en quatre actes, va ser acollida amb tebiesa. De manera que al gener de 1890, Ricordi va publicar una versió revisada, incloent-hi un final diferent per al segon acte. A la tardor de 1891, Puccini va revisar de nou l’òpera, tallant l’acte final i creant una obra en tres actes, que seria revisada novament l’any 1905. En aquesta forma final, l’òpera va tenir encara menys èxit que en la versió original en quatre actes. Part de la música que va ser tallada l’any 1891 va ser reutilitzada per a Tosca, concretament per al meravellós duet de l’acte tercer, “Amaro sol per te m’era il morire!”. I la marxa fúnebre del tercer acte va ser interpretada en el funeral de Puccini, sota la direcció d’Arturo Toscanini.

Cal destacar els nombrosos paral·lelismes entre la trama d’Edgar i la de l’òpera Carmen, de Bizet. Ambdues presenten un confós home jove (tenor: Edgar, Don José) que es debat entre triar l’amor cast i pur per una noia del seu poble (soprano: Fidelia, Micaëla) i l’arravatadora passió per una exòtica gitana (mezzosoprano: Tigrana, Carmen). Però per a comparar-les, millor conèixer-les:

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.