Marilyn Horne

Marilyn Horne

L’italiana in Algeri és una òpera còmica dividida en dos actes, amb música de Gioacchino Rossini, i llibret en italià d’Angelo Anelli. Es tracta, però, d’un llibret ja utilitzat, anteriorment, pel compositor Luigi Mosca (1808). La seva estrena va ser al teatre San Benedetto de Venècia el 22 de maig de 1813. A Catalunya va estrenar-se al Teatre de la Santa Creu de Barcelona, el 29 d’agost de 1815. Ara pot veure’s de nou al Gran Teatre del Liceu del 13 al 23 de desembre, quasi 36 anys després de la seva última visita.

Després d’encertar-la amb l’òpera seriosa Tancredi, Rossini tornà a encertar-la, en aquest cas amb una òpera còmica. Un títol en el que es repeteix, sense cap mena de dubte a propòsit, la història del singspiel Die Entführung aus dem Serail (El rapte en el serrall) de Mozart; però en aquest cas amb situacions cambiades: és una dona la que es decideix a salvar, intrèpidament, al seu xicot, presoner a Alger. Es considera que amb aquesta obra, Rossini, va voler homenatjar a qui sempre va ser un referent per a ell, el gran Mozart.

Rossini, va buidar en aquesta òpera el sac de l’inventiva. Els seus brillants concertants són diferents a tot el que s’havia vist fins aleshores, començant pel primer, Elvira-Zulma-Haly-Mustafà, i seguint amb el trepidant final de l’acte primer, el septet de les onomatopeies, en el que tots expressen els sorolls que senten al cap, com a exemple del seu atribolament. Un recurs que fascinaria al públic i, en bona mesura, faria de Rossini el compositor més important de la seva generació.

Rossini va compondre L’italiana in Algeri quan tenia 21 anys i uns mesos després d’haver estrenat l’òpera seriosa Tancredi. Asseguren que l’òpera la va compondre en tan sols un mes, alguna font creu que en menys dies, i el mateix Rossini havia dit que en només 18 dies. Va ser un èxit notable, tot i que hi introduiria canvis progressius per a actuacions posteriors a Venècia, Milà i Nàpols, durant els següents dos anys. L’òpera és notable per la barreja que fa Rossini dels estils d’òpera seriosa i òpera còmica.

Vols descobrir la propera òpera que es representarà al Liceu? Escolta els Moments d’òpera d’aquesta setmana:

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.