Eugen d'Albert

Eugen d’Albert

Tiefland (Terra Baixa) és una òpera verista en alemany dividida en un pròleg i dos actes, composta pel compositor escocès Eugen d’Albert, amb llibret en alemany de Rudolph Lothar i basat en l’obra Terra Baixa d’Àngel Guimerà. L’estrena va ser a Praga, el 15 de novembre de 1903, per tant recentment ha celebrat el seu 115è aniversari. A Catalunya va estrenar-se el 18 de gener de 1910.

Els orígens literaris d’aquesta òpera hem de trobar-los a la novel·la realista Terra Baixa d’Àngel Guimerà (1896), on l’escriptor pretén contraposar l’ideal de l’home no contaminat per la maldat de la vida i que viu en les terres altes, per contrast de la maldat pròpia de la terra baixa. El protagonista, el pastor Manelic de la versió original de Guimerà (Pedro, a Tiefland), és generosament compensat pel propietari Sebastiano per haver matat al llop, podent-se casar amb Marta, que sense que Pedro ho sabés ha estat durant molt de temps l’amant de Sebastiano. De fet, la voluntat de Sebastiano és, simplement, aturar els rumors sobre les seves trobades amoroses amb Marta, amb un casament entre els dos joves. Però, això sí, pretén seguir tenint trobades secretes amb ella. Després d’una tensa nit de noces Pedro ho acaba sabent tot, i mata a l’amo de la mateixa manera que, en el passat, va matar el llop. A grans trets aquest és el plantejament de la Terra Baixa de Guimerà, que Eugen d’Albert va transformar en òpera l’any 1903, fa 115 anys.

Després de la seva estrena, Tiefland va tenir una carrera brillant per tor Europa i ràpidament, amb alguns canvis, va arribar a Nova York l’any 1908, el 1910 va arribar al Liceu, en una versió cantada en català, tot i que posteriorment s’ha representat en alemany, tal i com la va concebre el seu autor. Segurament aquest hauria estat un títol amb molt més èxit si no fos perquè Adolf Hitler va afirmar que era la seva òpera favorita, una molt mala publicitat per un títol que val la pena descobrir.

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.