Luciano Pavarotti com a Radamès

Luciano Pavarotti com a Radamès

Aida és una òpera dividida en quatre actes, amb música de Giuseppe Verdi, i llibret en italià d’Antonio Ghislanzoni; tot i que basat en un argument escrit per l’egiptòleg francès Auguste Mariette.

Estrenada al Caire el 24 de desembre de 1871; aquest és un encàrrec que Verdi va rebre del Governador d’Egipte, Ismail Pashà, l’encàrrec de compondre una òpera, d’ambient egipci, perquè la seva estrena coincidís amb la celebració de la inauguració del Canal de Suez. No obstant això, l’obertura del Canal va ser el 17 de novembre de 1869 i l’òpera no estava encara enllestida, de manera que enlloc d’aquesta va representar-se Rigoletto (1851) i també de Verdi. Aida va ser estrenada, sense la presència del seu compositor, al teatre de l’òpera del Caire, un any més tard, el 24 de desembre de 1871.

La producció va ser grandiosa, per exemple: la corona que lluïa el personatge d’Amneris era d’or massís, i les armes de Radamés de plata. Dos mesos més tard es va estrenar, amb la presència del seu autor, al Teatro alla Scala de Milà, el 8 de febrer de 1872. Va constituir un èxit clamorós i el mestre va haver de sortir a saludar 32 vegades. En aquesta versió de la Scala, que ha quedat com definitiva, Verdi li va afegir la famosa ària per a soprano “O patria mia”.

Un títol imprescindible del catàleg verdià que podeu descobrir en els Moments d’òpera de la setmana:

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.