Teresa Berganza és "Dorabella"

Teresa Berganza és “Dorabella”

Estrenada a Viena l’any 1790, l’òpera Così fan tutte és la tercera, i darrera, col·laboració entre Wolfgang Amadeus Mozart i el llibretista Lorenzo Da Ponte, amb qui anteriorment va crear Le nozze di Fígaro (Viena, 1786) i Don Giovanni (Praga, 1787).

És aquest el títol que del 25 d’octubre al 19 de novembre podrem veure  a les ciutats de Sabadell, Tortosa, Manresa, Sant Cugat del Vallès, Granollers, Reus i Tarragona, en el marc del cicle Òpera Catalunya.

Pel que fa a la composició, després de més de tres anys d’estar allunyat de l’òpera de la cort, Mozart va rebre l’encàrrec de l’emperador Josep II de compondre una òpera còmica, però amb el pressupost més reduït, ja que la recent guerra amb els turcs havia fet minvar les reserves econòmiques i, en conseqüència, s’havia de vigilar la despesa. Per això, Così fan tutte (Així fan totes), va resultar una òpera amb menys personatges i exigències escèniques, però el resultat va ser una concentració major de l’esperit mozartià; que en aquesta òpera, tan sols externament còmica, es planteja un problema tan greu per a Mozart com ho és la fidelitat a la parella.

Mozart, en el fons creïa en l’amor i el matrimoni, però va ser Da Ponte, el llibretista, qui va fer-lo musicar una obra amarga i desencantada, on al darrera de l’estètica festiva de les moltes coloratures, es nega la possibilitat d’un amor de debò i s’aconsella als amants la resignació i el passar com es pugui amb les passions i la vida; no és casual, doncs, el subtítol de l’obra La scuola degli amanti (L’escola dels amants).

Descobreix aquest títol en poc més de 50 minuts escoltant els Moments d’òpera:

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.