Joyce DiDonato

Joyce DiDonato

Estrenada a Nàpols l’11 de novembre de 1817 (en breu farà 200 anys), l’òpera Armida està dividida en tres actes, té música de Gioacchino Rossini i un llibret en italià de Giovanni Schmidt, tot i que basat en l’obra Jerusalem alliberada (1575) de Torquato Tasso.

Armida és la vint-i-dosena òpera escrita per Rossini de les trenta-nou compostes en dinou anys, del 1810 al 1829. És la quarta òpera escrita per a Nàpols. Un any abans de l’estrena de l’òpera, el teatre San Carlo va patir un incendi que va destruir l’edifici. Sembla que els diners no eren un problema i el teatre va ser reconstruït amb els millors mitjans tècnics de l’època. Per obrir el teatre reformat, l’empresari de l’òpera, Domenico Barbaja, volia una òpera excepcional que trenqués amb les convencions imperants. Per sobre de tot volia un treball que utilitzés les noves instal·lacions en termes d’efecte escènic i de la dansa. Per això, Rossini va compondre un ballet de catorze minuts, una pràctica habitual per a les posteriors òperes de Rossini a París, però en aquell moment era una innovació. De fet Rossini va produir la seva òpera més romàntica i opulent incloent tres llargs duets d’amor entre Armida i Rinaldo.

És una òpera amb un únic personatge femení que, a més, s’enfronta a sis tenors. També hi ha dos papers per a baix. Els papers de tenor es poden dividir en tres de coloratura i tres de lírics, amb dos que apareixen només en el primer acte i uns altres dos, diferents, al tercer acte. Això va permetre que alguns tenors tinguessin més d’un paper a l’estrena. Rossini es va aprofitar de la situació per compondre una escena estesa i un trio dels tenors en el tercer acte, cosa gens habitual al món de l’òpera.

Al programa de la setmana, a la poderosa Armida la podrem gaudir en les veus de Renée Fleming i Joyce DiDonato.

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.