Jordi Savall

Jordi Savall

Teuzzone és una òpera dividida en tres actes, amb música d’Antonio Vivaldi i llibret en italià d’Apostolo Zeno. L’estrena va ser al Teatro Arciducale de Màntua durant el carnaval de 1719; ara arriba per primer cop al Gran Teatre del Liceu, concretament els dies 24 i 25 de febrer, en el que significarà la seva estrena a Catalunya. I ho farà en una versió en concert, dirigida pel mestre Jordi Savall.

Aquesta obra és un dels exemples característics d’opera seria, gènere típicament italià estructurat sobre la base d’àries pensades per a lluïment dels cantants. Però, a més, l’obra es cenyeix al model d’un llibret en què les virtuts dels protagonistes pretenen ser mirall d’una moral exemplar. Els remordiments de Cino, la lleialtat de Teuzzone i Zelinda i la clemència de Zidiana són metàfores d’un model ètic a seguir.

Aquest dramma per musica en tres actes compta amb llibret d’Apostolo Zeno, poeta de la cort de Màntua, i un dels que, juntament amb Pietro Metastasio, fixarien els patrons i els models de l’opera seria. En el cas que ens ocupa, a més, l’òpera s’ambienta a la Xina, un país exòtic que començava a ocupar un lloc de privilegi en l’òpera preclàssica pel seu caràcter exòtic.

Descobreix aquest títol del barroc italià, en els Moments d’òpera d’aquesta setmana:

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.