Bryn Terfel com a 'Falstaff'

Bryn Terfel com a ‘Falstaff’

Falstaff és una òpera dividida en tres actes, amb música de Giuseppe Verdi, i llibret en italià d’Arrigo Boito, tot i que basat en la comèdia de W. Shakespeare “Les alegres comares de Windsor” (1601) i “Henry IV” (1598). Aquesta òpera va ser estrenada al teatre alla Scala de Milà, el 9 de febrer de 1893. L’estrena al Liceu va ser el 18 d’abril de 1896.

Tot i la seva avançada edat, Verdi seguia amb interès els textos de Shakespeare, tan és així que Arrigo Boito va aconseguir entusiasmar-lo en un altre projecte; i a més tractant-se d’una òpera còmica (tot i que “Falstaff” no es considera una òpera bufa tradicional), amb la que Verdi va cloure una carrera de 54 anys de durada: des del “Oberto” de 1839, fins aquest “Falstaff” estrenat l’any en que havia d’arribar al seu 80è aniversari.

El més sorprenent d’aquest procés únic és que Verdi no va tornar a les velles estructures de l’òpera bufa, sinó que aquesta és una “obra de teatre musicada”, totalment diferent al que s’havia escrit fins a la data, i que tampoc tindria, lògicament, continuïtat al futur.

Així doncs, “Falstaff” no és una òpera en el sentit tradicional que el mateix Verdi havia difós fins aleshores, sinó alguna cosa diferent, almenys en els dos primers actes. Al darrer, Verdi, per raons dramàtiques, torna en certa manera a l’òpera cantada (en especial a les àries de “Nannetta” i “Fenton”) i tanca el seu últim treball de manera irònica, assumint que aquesta vida és una burla, i tots hem estat burlats.

Descobreix a Falstaff als Moments d’òpera:

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.