Benvenuto Bellini (ENO)

Benvenuto Bellini (ENO)

Benvenuto Cellini és una òpera còmica amb música d’Hector Berlioz i llibret en francès de Léon de Wailly i Auguste Barbier, tot i que basat en l’obra “Vita” del mateix Benvenuto Cellini.

L’estrena va ser a l’òpera de París el 10 d’octubre de 1838. Pel públic català aquest és un títol molt desconegut, atès que al Liceu s’hi han fet tres úniques representacions, i van ser el mes de gener de 1977. Ara hi torna, i podrà veure’s del 8 al 19 de novembre amb una impressionant producció que signa Terry Gilliam (Monty Python).

Els orígens literaris de l’òpera els hem de situar en les memòries de l’orfebre i aventurer Benvenuto Cellini, que Berlioz va llegir de tornada del seu viatge a Roma, i que li van causar un gran impacte, sumat a les grans impressions que va tenir de la ciutat eterna. De fet, una de les coses que més van impressionar a Berlioz van ser les festes del carnaval, motiu pel qual apareixen en l’òpera.

L’òpera Benvenuto Cellini va rebre dures crítiques del públic francès en la seva estrena, però les posteriors representacions a Weimar l’any 1852, gràcies la intervenció de Franz Liszt, i l’any 1853 a Londres, no va ser que va començar a donar-se valor a aquesta partitura. De fet, no va ser fins unes representacions a Londres l’any 1966, que aquest títol no ha començat a circular a nivell internacional.

Aquesta setmana us proposem una aproximació a aquesta obra que del 8 al 19 de novembre es podrà veure al Gran Teatre del Liceu de Barcelona.

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.