Christian Gerhaher debuta al Liceu el 20 d'octubre

Christian Gerhaher debuta al Liceu el 20 d’octubre

El proper 28 d’octubre es dóna el tret de sortida a la temporada 2015 – 2016 dels Amics de l’Òpera de Sabadell i, per tant, al cicle Òpera Catalunya. I la temporada començarà amb una de les obres mestres de Wolfgang Amadeus Mozart i Lorenzo Da Ponte, Le nozze di Fígaro, el nostre títol de la setmana.

Alhora, i coincidint en la setmana del debut del baríton Christian Gerhaher al Gran Teatre del Liceu, ens hem decidit a escollir-lo com a Fígaro en el programa de la setmana, per tal de familiaritzar-nos amb la seva veu. A banda de Gerhaher, en els Moments d’òpera d’aquesta setmana podrem gaudir de grans veus, com les de: Kiri Te Kanawa, Edita Gruberova, Joyce DiDonato, Lucia Popp, Teresa Berganza, entre d’altres.

Estrenada a Viena l’1 de maig de 1786, l’òpera Le nozze di Fígaro no arriba a Catalunya fins l’any 1916. Es tracta d’un títol que en la seva superfície tan sols pot semblar una òpera còmica, però que conté una gran dosi de crítica social. I és que l’autor del text original, Pierre de Beaumarchais, en el què Da Ponte va basar-se per escriure el seu llibret, ho va deixar clar: amb astúcia el servei pot imposar-se a les voluntats del seu senyor.

Per aquest mateix motiu l’obra va estar prohibida per tot Europa, però l’emperador Josep II d’Àustria (germà de Maria Antonieta), sempre atent a donar una imatge liberal i tolerant, va decidir autoritzar la conversió en òpera de l’esmentada peça teatral, encara que va cuidar prou bé que les escenes més reivindicatives no apareixessin de manera explícita a l’òpera.

Mozart va convertir la història de Beaumarchais en una òpera bufa italiana, sense cap relació musical amb Sevilla o Espanya.

La complexitat de l’òpera va fer que el seu èxit a Viena fos relatiu. En canvi, a Praga va convertir-se en un èxit rotund i els diumenges per la tarda es ballaven peces extretes de la partitura en els balls populars de la ciutat, la qual cosa va motivar que l’empresari de l’òpera italiana de Praga sol·licités a Mozart i Da Ponte una nova òpera, i així va néixer Don Giovanni, l’octubre de 1787.

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.