Ghena Dimitrova, "Abigaille" de referència

Ghena Dimitrova, “Abigaille” de referència

Nabucco és una òpera bíblica dividida en quatre actes, amb música de Giuseppe Verdi i llibret en italià de Temistocle Solera. Van estrenar-la al teatre alla Scala de Milà, el 9 de març de 1842. A Catalunya van estrenar-la a Barcelona, al teatre Principal, el 2 de maig de 1844. És aquest el primer títol de la temporada 2015 – 2016 del Gran Teatre del Liceu, que del 7 al 22 d’octubre l’acull al seu escenari.

Verdi va rebre l’encàrrec d’escriure Nabucco en un moment molt complicat de la seva vida, després del relatiu fracàs de l’òpera Un giorno di regno i, molt pitjor, després de la mort dels seus dos fills i la seva dona, Margherita Barezzi, filla del seu protector.

Aleshores estava decidit en abandonar la seva carrera operística, iniciada l’any 1839 amb Oberto, conte di San Bonifacio, tan és així que va anar a acomiadar-se de l’empresari del teatre alla Scala, Bartolomeo Merelli, però aquest va insistir en entregar-li el llibret de la tercera òpera prevista per la Quaresma de 1842.

Finalment el compositor va acceptar escriure una òpera en la qual els italians van saber veure-hi l’al·lusió del llibretista, Temistocle Solera, a l’opressió austríaca. A la Scala de Milà, i envoltat d’oficials austríacs, els italians van victorejar el passatge, sense que l’autoritat pogués fer res, en el qual el cor es lamenta per l’opressió de la seva pàtria (el molt popular “Va, pensiero, sull’ali dorate”).

Amb el cant d’aquest cor naixia un símbol del “Risorgimento” italià o, millor dit, dos: l’himne (“Va pensiero”) i el compositor, al qual els patriotes italians l’al·ludien usant el seu cognom (VERDI) com a acrònim de les lletres “Vittorio Emanuele Re’d’Italia”, relacionant el sentiment patriòtic i la lluita contra l’invasor en el nom del compositor, fins aleshores molt llunyà a qualsevol idea política.

Tots els detalls de l’òpera Nabucco de Giuseppe Verdi els podeu descobrir als Moments d’òpera d’aquesta setmana:

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.