giuseppina-strepponi

Giuseppina Strepponi

Iniciem la temporada 2015 – 2016 dels Moments d’òpera recordant a una històrica diva de l’òpera, i fixant-nos en el primer títol que va estrenar el genial Giuseppe Verdi. Es tracta d’Oberto, Conte di San Bonifacio, estrenada a Milà el 17 de novembre de 1839.

La història d’Oberto està indiscutiblement lligada a la primera composició d’una òpera per part de Verdi. Però si bé Oberto va ser la seva primera òpera en ser representada, en realitat va ser la segona que va compondre. Verdi, en una carta escrita a Massini el 1836 parla d’una certa òpera de nom Rocester, amb text d’Antonio Piazza. Verdi havia rebut l’encàrrec d’una òpera amb aquest títol, que havia de ser estrenada a Parma. Se suposa que en va concloure la partitura la primavera de 1838, tot i que aquesta no ha transcendit.

Sense poder qualificar-se de triomf, l’òpera Oberto, Conte di San Bonifacio va recollir un autèntic èxit de públic i de crítica, i a poc a poc va anar representant-se en tots els teatres italians.

Pel que fa a la música, podem concloure que Verdi es presenta com a hereu dels grans mestres de l’òpera italiana, seguint el conegut com a Codi Rossini, en plantejar grans escenes de lluïment pels cantants, però ja mostra certa distància del conegut com a bel canto, allunyant-se de les coloratures gratuïtes.

A més, aquesta òpera havia d’estar protagonitzada per una de les dives dels moment, Giuseppina Strepponi, soprano que acabaria sent l’esposa de Verdi, i que malgrat impulsar al compositor en la creació de l’òpera, finalment no va cantar-la en la seva estrena. En tot cas, recordar que just el 8 de setembre de 1815 va néixer aquesta important cantant, per la qual Verdi també escriuria l’impossible i incantable rol d’Abigaille (Nabucco, 1842). Així doncs, aquesta setmana recordem el 200 aniversari de la Strepponi amb la primera òpera de Giuseppe Verdi.

Tagged with →  
Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.