WA Mozart

WA Mozart

Estrenada a Viena l’1 de maig de 1786, Le nozze di Fígaro va significar la primera col·laboració entre el compositor Wolfgang Amadeus Mozart i el llibretista Lorenzo Da Ponte, que posteriorment donaria dos excel·lents fruits més: Don Giovanni (Praga, 1787) i Così fan tutte (Viena, 1790).

El llibret es basa en una obra homònima de P. de Beaumarchais.

Beaumarchais, molt orgullós de conèixer Espanya en l’època en què des de França se la veia com un país exòtic i quasi perillós, va voler demostrar les seves familiaritats amb Sevilla i la seva gent escribint la comèdia El barber de Sevilla (de l’any 1774), no exempta de certa sàtira social, ja que els assumptes d’amor de l’incapaç comte d’Almaviva ha de resoldre’ls el seu criat, el despert i intel·ligent Fígaro.

Beaumarchais va donar una prova més dels seus coneixements sobre Espanya a una segona part: Les noces de Fígaro, que la censura va mantenir aturada fins què per desig personal de Maria Antonieta van donar pas a l’obra, l’any 1784, on entre somriures i gràcies s’ocultava un missatge molt més dur contra els injustos privilegis de la noblesa.

L’obra va estar prohibida per tot Europa, però l’emperador Josep II d’Àustria -germà de Maria Antonieta-, sempre atent a donar una imatge libreal i tolerant, va decidir autoritzar la conversió en òpera de l’esmentada peça teatral, encara que va cuidar prou bé que les escenes més reivindicatives no apareixessin de manera explícita a l’òpera.

La complexitat de l’òpera va fer que el seu èxit a Viena fos relatiu. En canvi, a Praga va convertir-se en un èxit rotund i els diumenges per la tarda es ballaven peces extretes de la partitura en els balls populars de la ciutat, la qual cosa va motivar que l’empresari de l’òpera italiana de Praga solicités a Mozart i Da Ponte una nova òpera, i així va néixer Don Giovanni, l’octubre de 1787.

Descobreix Le nozze di Fígaro de Mozart i Da Ponte als Moments d’òpera.

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.