Aragall i Carreras, dos grans "Gabriele"

Aragall i Carreras, dos grans “Gabriele”

La d’aquesta setmana és una òpera dividida en un pròleg i tres actes, amb música de Giuseppe Verdi, i una primera versió de llibret de Francesco Maria Piave, que posteriorment revisaria Arrigo Boito. El text està basat en el drama Simon Boccanegra d’Antonio García Gutiérrez.

Es va estrenar a Venècia, el 12 de març de 1857, per bé que posteriorment es revisaria amb canvis importants i es reestrenaria a Milà, al teatre alla Scala, el 24 de març de 1881.

A l’inici de l’any 1856 la direcció del teatre La Fenice de Venècia va proposar a Verdi escriure una nova òpera, però el compositor va refusar-ho, atès que ja estava compromès en altres projectes. L’any següent, el llibretista Francesco Maria Piave li va renovar la proposta i, finalment, Verdi va signar el contracte amb el teatre venecià.

No obstant els ajusts del llibret de Simon Boccanegra van ser objecte de fortes crítiques, sobretot a causa de la poca comprensió de la trama. I, en efecte, l’estrena del títol va decebre les expectatives de Verdi, i la reacció del públic va ser més aviat freda. Cosa que va provocar que el títol quedés en un segon pla.

Però després de molts anys d’insistència, i gràcies a la diplomàcia de l’editor Giulio Ricordi, el 24 de març de 1881 a la Scala de Milà, es va presentar de nou l’òpera, però revisada per Verdi. La revisió de l’òpera va obtenir un bon èxit. I, de fet, és la segona versió la que més s’ha presentat als teatres d’arreu del món.

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.