Josep Carreras com a "Don José"

Josep Carreras com a “Don José”

Els Moments d’òpera d’aquesta setmana els dediquem a Carmen (G. Bizet), ja que avui celebra el seu 138è aniversari. Estrenada a París el 3 de març de 1875 és una òpera basada en la novel·la homònima de l’hispanista Prosper Merimée.

Merimée va dedicar-se a recollir històries curioses ocorregudes en la, per a ell, curiosa, desconeguda i exòtica Espanya de l’època de la seva visita (cap a l’any 1820).

A la novel•la, Mérimée dóna algunes indicacions més que no pas les que rep l’espectador de l’òpera, cosa que permet entendre millor el drama de Don José. Aquest, militar navarrès i, per tant, de clares conviccions catòliques, veu en Carmen no tant sols a una gitana feta de passió, sinó també a una mena de compatriota, ja que va viure molt de temps a navarra i també parla basc. Així neix el torbat sentiment de Don José què al conèixer Carmen es veu temptat a trencar amb la seva vida regular, catòlica i, fins i tot, deixar a la seva promesa Micaëla, també navarresa i de caràcter antagònic a Carmen.

Però també dedicarem uns minuts del programa a parlar del concert de la mezzosoprano Joyce DiDonato al Gran Teatre del Liceu, presentant el disc Drama Queens (Virgin), el proper dia 6 de març a les 20h. Com és habitual, el director artístic del Liceu, Joan Matabosch, ens donarà arguments per a no perdre’ns aquesta cita.

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.