Spyres i Dessay durant els assajos (A. Bofill)

Spyres i Dessay durant els assajos (A. Bofill)

El text de LES CONTES D’HOFFMANN està basat en una obra que el propi Barbier i Michel Carré, els llibretistes, havien escrit sobre contes del poeta alemany Ernst Theodor Amadeus Hoffmann. En l’òpera, el mateix Hoffman és un personatge que apareix en el libretto, com ell mateix feia en moltes de les seves històries.

Offenbach va morir abans d’acabar-la, i Ernest Giraud (1837-1892) va acabar l’orquestració i també va musicar els recitatius, de manera semblant al què va fer amb l’òpera Carmen de Georges Bizet.

No obstant, en èpoques recents s’ha manifestat als teatres d’òpera una tendència a eliminar els recitatius musicats i tornar a deixar els diàlegs parlats originals, respectant la versió inicial d’Offenbach. D’altra banda, tot i que s’acostumen a representar els tres actes en l’ordre Olympia-Giulietta-Antonia, la intenció d’Offenbach va ser, com queda clar per les referències en el pròleg i en l’epíleg, que l’última fos Giulietta, tal i com veureu al Liceu. Per tant la sinopsi argumental del nostre programa respecta aquest ordre.

Idealment, els tres personatges femenins principals (Olympia, Giulietta i Antonia), que no són sinó diferents encarnacions dels amors d’Hoffmann, haurien de ser interpretades per la mateixa cantant, la qual cosa no sempre ha estat així. De fet, és ben normal, ja que en els mateixos supòsits dramàtics, que els quatre papers de malvat (Lindorf, Coppelius, Miracle i Dapertutto) siguin interpretats pel mateix baríton, ja que els quatre són encarnacions diferents del mateix geni del mal que en cada ocasió frustren els plans de Hoffmann. Alguns altres papers també poden ser doblats.

És aquesta la propera òpera que podrem veure al Gran Teatre del Liceu (del 4 al 23 de febrer), i com és habitual, comptarem amb la col·laboració de Joan Matabosch (director artístic del Liceu), que ens donarà arguments per a no perdre’ns aquesta producció liceísta; i també comptarem amb declaracions exclusives -i en català!- del tenor americà Michael Spyres, el qual debuta al Liceu cantant el rol de Hoffmann.

Aquesta setmana dediquem els Moments d’òpera a Les contes d’Hoffmann!

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.