BOHEMELa d’avui és una òpera en quatre actes de Giacomo Puccini, amb llibret de Luigi Illica i Giuseppe Giacosa, basat en la novel·la per entregues de Henri de Murger “Escenes de la vida bohèmia” (publicada a París entre els anys 1847 i 1849). Van estrenar-la al Teatro Regio de Torí, l’1 de febrer de 1896. A Catalunya va arribar el 10 d’abril de l’any 1898, al Gran Teatre del Liceu.

Les “Escenes de la vida bohèmia” de Henri de Murger tenen poc a veure amb l’ambient amorós, romàntic i tendre que respira el llibret de “La Bohème” desenvolupat per Luigi Illica i Giuseppe Giacosa, com a un encàrrec de Puccini.

I és que mentre Henri Murger va entestar-se en ressaltar la cara dura dels bohemis de l’època, Puccini va posar l’accent en la bondat, la tendresa i l’amor. L’argument està situat en l’època del “rei burgès”, Lluís Felip d’Orleans (qui va regnar entre els anys 1830 i 1848).

Un dels motius pels quals el relat de Murger va cridar l’atenció de Puccini va ser perquè li van recordar a la seva època d’estudiant a Milà, quan ell també havia de fer esforços per a viure de la seva beca. Un altre motiu és que Puccini va saber que el compositor Leoncavallo (autor de la coneguda òpera Pagliacci) també estava treballant aquest text, de fet Puccini va aconseguir estrenar-lo un mica més d’un any abans que Leoncavallo. De totes maneres, les consideracions populars d’ambdues òperes no deixa lloc pels dubtes: tot i que la de Leoncavallo està més ben adaptada al text original, la versió de Puccini és la que més ha dominat el panorama operístic internacional.

És obvi que aquest és un títol molt conegut, però sempre és agraït tornar-lo a escoltar, per aquest motiu avui ens valdrem de les veus, entre d’altres, de Jaume Aragall, Montserrat Caballé, Luciano Pavarotti, Mirella Freni, Rolando Villazón o Anna Netrebko. Us ho perdreu? A mitjanit a COMRàdio.

Tagged with →  
Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.