Orfeu

La d’avui és una òpera en tres actes de Cristoph Willibald Gluck, amb un llibret en italià de Raniero de Calzabigi, basat en els episodis de Les Metamorfosis d’Ovidi i Les Geòrgiques de Virgili. Aquest títol es va estrenar al teatre de la Cort de Viena el 5 d’octubre de 1762; reformada pel mateix Gluck, es va estrenar en una nova versió – en francés – a París, el 2 d’agost de 1774. A Catalunya es va veure per primer cop al Teatre de la Sta. Creu de Barcelona, el 4 de novembre de 1780.

El d’avui és un títol que l’hem escollit condicionats per l’actualitat operística, i és que el Festival Castell de Peralada acull, aquest cap de setmana, la representació d’una òpera amb direcció escènica de Carlus Padrissa, de La Fura dels Baus. Una proposta arriscada que no deixarà, segur, a ningú indiferent.

És aquesta l’òpera més antiga del repertori operístic internacional; l’han representat per tot el món i en tots els teatres. Ha facilitat la seva presència escènica el fet de ser molt econòmica pel que fa al repartiment, ja que només són necessaris tres – o cuatre – veus solistes, una escenografia senzilla i, per descomptat, l’excel·lent música de Gluck.

Aquesta mitjanit coneixerem l’obra més coneguda de Gluck, títol imprescindible que aquest cap de setmana es representa a Peralada, per tant si teniu previst assitir a les representacions, escoltant el programa podreu gaudir més de l’òpera, fet que coneixereu els antecedents històrics, el resum argumental i, és clar, els moments més bells de la partitura.

Tagged with →  
Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.